UTZ gecertificeerd

Duurzame cacao

Zoek je vrolijke verhaaltjes over Cocio? Zoek dan maar even elders. Hier gaan we wat serieuzer op de zaken in en lees je hoe wij van de wereld een duurzamere plek proberen te maken. Want we houden van plezier maar ook van duurzaamheid.

Bijna al onze heerlijke cacao komt uit Ivoorkust in Afrika waar de productie van cacao onmisbaar is voor het inkomen van veel gezinnen. Door UTZ gecertificeerd te werken, wil Cocio garanderen dat het hele proces van begin tot eind - en dus van de kleine boeren tot de fles in jouw hand - verantwoord verloopt.

UTZ certificering garandeert dat iedere boer een doelgericht trainingsprogramma doorloopt dat hen een hoger inkomen en betere levensomstandigheden biedt.

Gecertificeerde cacao

Cacao is ons leven en daarom kopen we nooit zomaar cacao in van elke aanbieder – wij gaan alleen voor de beste. Daarom is 97% van de cacao die Cocio vandaag inkoopt UTZ gecertificeerd – en zie je het UTZ logo terug op al onze verpakking. De boeren die deelnemen aan het UTZ programma zijn georganiseerd in lokale coöperaties die cacaobonen verkopen aan de Cocio leveranciers.

Door UTZ gecertificeerd in te kopen proberen we actief de levensomstandigheden van de cacao boeren te verbeteren. Met landbouwtrainingen en een betere prijs voor hun producten. Dat betekent dat ze een basistraining krijgen in het verbouwen van cacao en leren hoe ze duurzaam kunnen produceren, met focus op een grotere oogst en betere kwaliteit, zonder kinderarbeid en met meer oog voor mens en natuur.

En we gaan verder. Minstens één keer per jaar controleren onafhankelijke inspecteurs of de trainingen afgerond zijn, de regels zijn gevolgd en of alle documenten kloppen van de bron tot de consument. Bovendien sturen we elk jaar iemand van Cocio naar Ivoorkust- nee niet met vakantie maar om er zeker van te zijn dat de cacaoproductie echt verantwoord verloopt.

Verantwoorde productie

We willen niet klinken als zo’n “save the world’-liedje, maar we proberen echt iets goeds te doen. Naast jou helpen aan een heerlijke smaak natuurlijk.

We proberen de West Afrikaanse cacao productie te beschermen tegen insecten en plantziektes. Want die kunnen complete oogsten vernietigen. Maar gelukkig kunnen we dat voorkomen met betere kennis en meer ervaring. Daarom leert het UTZ programma boeren meer over deze bedreigingen. En dat biedt hen een beter en veiligere werkomgeving en gezondere cacao voor Cocio – een win/win situatie dus!

Cocio werkt al sinds 2008 met duurzame cacao, maar pas sinds 2011 is het mogelijk om UTZ gecertificeerde cacao in te kopen in Ivoor Kust.

Wil je meer weten over UTZ certificering?
Kijk dan op:
https://www.utzcertified.org

Verbeterde leefomstandigheden

In Ivoorkust vind je bijna 1 miljoen familie boerderijen met kleine stukjes land. In ontoegankelijke oerwoudgebieden. De slechte infrastructuur, analfabetisme, gezondheidsproblemen en gebrek aan landbouwkennis veroorzaken slechte en armoedige de leefomstandigheden in Ivoorkust.

UTZ certificering kan een hoop van die vreselijke omstandigheden voorkomen en betere levensstandaard verzekeren door samenwerking met de lokale coöperaties.

Daarom hebben wij ervoor gekozen om bonen te kopen van UTZ gecertificeerde coöperaties. Zo helpen wij met investeren in op lange termijn gerichte, duurzame ontwikkeling van de cacao boeren. En helpen we vechten tegen al die slechte dingen als kinderarbeid, gebrek aan goed onderwijs en slechte leefomstandigheden.

Het UTZ programma checkt regelmatig bij de boeren en ziet erop toe dat de boeren een betere prijs krijgen bij de verkoop van hun bonen, zodat ze hun kinderen naar school kunnen sturen en kunnen investeren in de ontwikkeling van hun landbouw.